ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ OXIPERM

TI EINAI H ΛΕΓΙΟΝΕΛΛΑ;

Η νόσος των λεγεωναρίων ή λεγιονέλλωση, έχει ως αιτιολογικό παράγοντα το βακτηρίδιο LEGIONELLA PNEUMOPHILA, που είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο είδος της οικογένειας LEGIONELLA. Το βακτηρίδιο της λεγιονέλλας αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά, είναι όμως δυνατόν να ανιχνευθεί και στο καθαρό ή αποσταγμένο νερό.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΛΕΓΙΟΝΕΛΛΑ;

Η λεγιονέλλα μπορεί να μεταφερθεί στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα μέσω οποιουδήποτε αερολύματος του νερού με μέγεθος μεταξύ 3 και 5 μm. Αερολύματα αυτού του μεγέθους δημιουργούνται εύκολα σε περιβάλλοντα όπως τα ντους και τους πύργους ψύξης.

Ακόμη και μια σχετικά χαμηλή συγκέντρωση βακτηρίων στα αερολύματα είναι αρκετή για να μολύνει ένα υγιές άτομο. Μετά από μια περίοδο επώασης 2-10 ημερών, η Legionella pneumophila παράγει μια ειδική μορφή πνευμονίας (λεγιονέλλωση), η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό Pontiac. Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και οι καπνιστές, η ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός των πρώτων τεσσάρων ημερών.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΛΕΓΙΟΝΕΛΛΑ;

Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού της LEGIONELLA παρουσιάζονται στα δίκτυα διανομής νερού των κτιρίων και ειδικότερα στο δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού (θερμοκρασία υψηλότερη των 200 °C). H παρουσία οργανικών και ανόργανων ουσιών καθώς και μικροοργανισμών στο νερό ευνοεί τη δημιουργία αποικιών στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων. Το πλήθος των αποικιών αυξάνεται, σχηματίζοντας μια βιομεμβράνη (biofilm). Το πρόβλημα σχηματισμού της βιομεμβράνης γίνεται εντονότερο κυρίως σε μεγάλα κτίρια με πολύπλοκο και εκτεταμένο σύστημα σωληνώσεων.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγιονέλλα (θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.λ.π).

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΓΙΟΝΕΛΛΑ;

Η κατάλληλη απολυμαντική μέθοδος θα πρέπει να εξασφαλίζει την αποτελεσματική εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών και την αποτελεσματική καταπολέμηση και εξάλειψη της βασικής αιτίας της μόλυνσης του υδραυλικού συστήματος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Ένα ιδανικό μέσο για την εξασφάλιση της καθαριότητας του πόσιμου νερού είναι η χρήση διοξειδίου του χλωρίου ως απολυμαντικό. Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις μορφές των μικροβίων και έχει μακρά υπολειμματική φορά στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι απολυμαίνει ακόμη και την εκχύλιση του νερού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του διοξειδίου του χλωρίου, σε σχέση με άλλα απολυμαντικά, είναι η αποτελεσματικότητά του κατά των βιομεμβρανών (biofilm).

Τα συστήματα παραγωγής διοξειδίου του χλωρίου, Grundfos Oxiperm Pro, αποτελούν πολύ ισχυρά απολυμαντικά μέσα έναντι των βακτηριών, των ιών και των μικροβίων σε σύγκριση με άλλα μέσα όπως το χλώριο. Σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς στο νερό μέσω μη αντιστρεπτής οξειδωτικής αντίδρασης των πρωτεϊνών ATP στα ζώντα κύτταρα και είναι οι πλέον αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της λεγιονέλλας και άλλων μικρόβιων στο νερό.

Πλεονεκτήματα

  • Αποτελεσματική απομάκρυνση βιομεμβράνης (biofilm), ακόμη και σε τυφλά σημεία.
  • Αποτελεσματικά έναντι των επιπλεόντων βακτηρίων στο νερό.
  • Μεγάλος χρόνος παραμονής στο σύστημα (μέρες).
  • Μεγάλη απολυμαντική δράση (έναντι χλωρίου).
  • Δεν επηρεάζει οσμή και γεύση του νερού.
  • Η απολυμαντική τους δράση δεν επηρεάζεται από το pH και την παρουσία αμμωνίας.
  • Δεν σχηματίζουν παραπροϊόντα καρκινογόνες ενώσεις (σε αντίθεση με το χλώριο).

 

Τομείς Εφαρμογής

  • Νοσοκομεία, γηροκομεία, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία.
  • Άρδευση π.χ. σε φυτώρια.
  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.
  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας του νερού ψύξεως.

 

Ψάχνετε λύση στο πρόβλημα της απολύμανσης νερού; Επικοινωνήστε με την Advice Watertech στο τηλέφωνο +302105593416 ή στο info@advicetech.gr και δώστε λύση στο πρόβλημα της απολύμανσης νερού!